החוויה הלימודית של נחשון חושפת את החניכים לתחומי ידע רבים ומגוונים בדיונים והרצאות, בסיורים וטיולים ובהתנסויות מעשיות. בין התכנים הנלמדים: חינוך, פילוסופיה, פוליטיקה, אקטואליה, תקשורת, כלכלה, תנ"ך, תרבות ישראלית ועוד.
נחשון שמה דגש מיוחד על שבעה "עמודי תווך" תוכניים: · מנהיגות · ציונות והעם היהודי בישראל ובתפוצות · זהות יהודית · הארץ והחברה הישראלית · הכנה לצה"ל
· פעילות תורמת (פירוט בלשונית 'מעורבות קהילתית')
· ניהוג משותף (פירוט בלשונית 'החיים בקבוצה')
התכנים השונים מועברים לא רק על ידי ראשי המכינה וצוות המדריכים, אלא גם על ידי מגוון רחב של מרצים, המגיעים מרקעים שונים ומעולמות תוכן רבים. חלק מן המרצים מגיעים באופן קבוע לנחשון על מנת להעביר לחניכים שיעורים והרצאות בתכנים שונים. אל המרצים הקבועים נוספים מרצים אורחים ואח"מים (אנשי חינוך, אקדמיה, רוח, פוליטיקה, צבא ועוד), המבקרים במכינה ונפגשים עם החניכים.
גם החניכים לוקחים חלק בהבאת תכנים אל תוך הלו"ז השבועי - בין השאר בשיעורי חניך ובהזמנה ובתיאום של מרצים אורחים הנבחרים על ידיהם.
מנהיגות
בשיעורים ובסדנאות המנהיגות החניכים לומדים כיצד לקחת אחריות, "להגדיל ראש" ולהגביר את מידת השפעתם על סביבתם. השיעורים גדושים בהתנסויות חוויתיות, שמטרתן להקנות כלים: כיצד לעמוד בראש קבוצה ולהפעיל אותה בצורה אסרטיבית, מצד אחד, וקשובה מצד שני; כיצד להופיע בפני קהל ולהעביר מסרים באופן אפקטיבי, ועוד. כמו כן, החניכים מתנסים בניהול פרויקטים בנושאים בעלי משמעות לאומית, תרבותית, חינוכית וחברתית.
ציונות והעם היהודי בישראל ובתפוצות המפגש עם סיפורו של העם היהודי מתחיל בהיסטוריה של עם ישראל, דרך הכרת יהדות התפוצות ועד להופעת התנועה הציונית וחשיבותה כמהפכה מכוננת. באמצעות מפגשים, סרטים, דיונים וסיורים, נוכחים החניכים לדעת שהמפעל הציוני בארץ ישראל ובעולם היהודי עודנו בעיצומו. לימודים אלה מחזקים בקרב החניכים את תחושת השייכות למדינת ישראל ולעם ישראל.
זהות יהודית
חניכים רבים מתמודדים לראשונה בנחשון עם המשמעות של זהותם היהודית. מדי שבוע מתקיימים שיחות ושיעורים עם אנשי רוח, רבנים, מורים ומדריכים, על סוגיות שונות במחשבת ישראל ובאורח החיים היהודי. באופן תקופתי, יוצאים החניכים למפגשים עם אוכלוסיות דתיות וחרדיות. בתוך כך, מתחזק ערך הסובלנות והכרת השונה. החניכים לומדים באופן פלורליסטי עלהזרמים והפלגים ביהדות ונחשפים אל העולם היהודי על מורכבותו, עד כדי נקיטת עמדה. כתוצאה מכך, מתעצבת ומתעצמת הזהות היהודית של הפרט והקבוצה.
הארץ והחברה הישראלית
הלימוד בנחשון נעשה לא רק בחדרי המדרשה אלא גם "דרך הרגליים". במהלך השנה מתקיימים טיולים וסיורים מדן ועד אילת, כולל מסעות נודדים של מספר ימים, "עם הכל על הגב". החניכים עצמם, בהנחיית הצוות, מארגנים את הטיולים, החל מבחירת היעד והמסלול, דרך עיצוב התכנים שיועברו לקבוצה ועד לניהול ההיבטים הלוגיסטיים הנלווים. תוך כדי מסעותיהם הרבים והמגוונים, רוכשים החניכים ידע נרחב על הארץ ומכירים את קבוצות האוכלוסיה השונות המרכיבות את החברה הישראלית.
כל מקום הוא הזדמנות למפגש עם האוכלוסיה המקומית, להכרת אורח חייה ולהיחשפות למנהגיה ולדעותיה. בנחשון מקפידים לנצל הזדמנויות אלה לקיום פעילות תורמת בקהילה בשיתוף עם אנשי המקום.
הכנה לצה"ל מתוך הכרה בחשיבותו של שירות צבאי משמעותי, עוברים חניכי נחשון הכנה לצה"ל בכמה רמות:
-
הכנה פיסית והכשרה מעשית: אימוני כושר גופני שבועיים, מסעות, ניווטים, שבוע הישרדות ואימון גדנ"ע.
-
הכנה אינפורמטיבית: החניכים רוכשים ידע רב על צה"ל ועל התפקידים השונים שהם עשויים למלא בשירותם הצבאי. בין היתר, נפגשים החניכים גם עם בוגרי נחשון, המספרים להם על חוויית השירות הצבאי לאור השנה במכינה. בנוסף, מתקיימים שיעורי מורשת קרב ותולדות מלחמות ישראל, ביקורים בבסיסי צה"ל, מפגשים עם חיילים ומפקדים ועוד.
-
הכנה מנטלית: במהלך עשרת החודשים בנחשון, החניכים מתרגלים לשהייה מחוץ לבית ולסביבתם הרגילה. כמו כן, התנסויות שונות מזמינות אותם להכיר את יכולתם להתמודד עם מצבי לחץ, תנאי שטח ואתגרים פיסיים ומנטליים, והכל במסגרת הסביבה התומכת של חבריהם ושל אנשי הצוות.
כהמשך טבעי לכך, בוגרי נחשון מגיעים אל הגיוס לצה"ל כשהם בשלים ומוכנים יותר להתמודדות עם הכניסה לשירות הצבאי. הם בעלי מוטיבציה גבוהה יותר לשירות משמעותי בצה"ל ובמיוחד בתפקידים משפיעים, כגון פיקוד וקצונה, חינוך והדרכה. |